Кремове против акне – 3-те важни съставки в тях

Акнето става все по-често при възрастни , като до 15 процента от жените са засегнати – те имат суха или мазна кожа, като това пак може да доведе до акне.

И така, какво точно причинява акне? Когато кожните пори се запушат, обикновено от мъртвите кожни клетки, мазнините не могат да се отделят и се натрупва в порите и под кожата, създавайки белоглави или черни точки, обяснява д-р Вишеслав Тонкович-Капин, дерматолог в biobeauty.bg . Това е идеална среда за [бактериите] Propionibacterium acnes, която след това се развива и причинява възпаление, създавайки пъпки.

Хормоналните промени като перименопауза или менопауза или употребата на хормони като тестостерон могат да причинят акне при възрастни.
Акнето при възрастни може също да няма причина, което е изключително често и да прогресира от няколко пъпки до пълно кистозно акне в продължение на месеци до години.

Най-добрите кремове против акне

Кремове против акне - 3-те важни съставки в тях

Контролирането на акнето може да бъде трудно, в зависимост от тежестта на вашето състояние, но не е невъзможно да се премахне. Според експертите няколко съставки в кремовете против акне , включително салицилова киселина, бензоил пероксид и адапален.

Въпреки че те се различават по химичните си съединения, всяка съставка може да ви помогне да постигнете целите си за грижа за кожата без акне.

Всички тези съставки за кремове против акне, може да намерите на https://www.biobeauty.bg/bg-catalog-details-25.html

Салицилова киселина

Салициловата киселина ексфолира роговия слой (външния слой на кожата) и прониква в порите, за да премахне себума“, казва д-р Хадли Кинг , дерматолог в Ню Йорк. Това помага да се предотврати запушването на порите и може да помогне за премахването на вече образувалите се запушвания.

Салициловата киселина е бета хидрокси киселина, което означава, че е химически ексфолиатор.
Според Кинг, салициловата киселина е достатъчно нежна за използване от чувствителни типове кожа.
Той разтваря връзките, които задържат тъпи, мъртви кожни клетки на повърхността на кожата, така че кожата нежно ще се отдели, разкривайки по-гладка и по-ярка кожа отдолу, казва Кинг.
Салициловата киселина не се ограничава само до лицето ви – тя е полезна съставка, която се намира и в шампоаните за сух скалп и пърхот .

Бензоил пероксид

Бензоил пероксидът е полезен за лечение на акне не само защото убива бактериите, които допринасят за акнето, но защото помага за предотвратяване и изчистване на запушени пори.

Кинг съветва да се внимава за микронизирани формули, защото те причиняват по-малко дразнене и имат по-дълъг срок на годност.
Бензоил пероксидът може да избели дрехите и кърпите ви, така че най-добре е да използвате почистващи препарати с тази съставка под душа.

Адапален

Извънборсовият ретиноид също може да помогне за управление на акнето, казва Кинг.

Ретиноидите регулират оборота на кожните клетки, за да запазят порите без мазнини и възпаления.
Адапаленът е първият OTC ретиноид и се предлага с 0,1% и 0,3% сила.
Когато пазарувате продукти за грижа за кожата за кожа, склонна към акне, Кинг съветва да купувате некомедогенни продукти, защото те няма да запушат порите. Там добавя, че трябва да почиствате с нежно измиване на лицето два пъти на ден. “Суровите почистващи препарати могат да премахнат твърде много масло и да имат обратен ефект, като прекалено стимулират мастните жлези”, казва Там. „Това може да ви накара да се почувствате веднага, но да ви направи по-мазни с времето.“ Следвайте почистването с некомедогенен овлажнител и слънцезащитен крем (сутрин), предлага Tam.