Разширените вени – лекуване с кинезитерапия

kinesitherapy
От разширени вени обикновено боледуват мъже и жени, чиито професии са свързани с продължително стоене в изправено положение – това са магазинери, фризьори, бармани, аптекари и др. През времето на бременност също е възможно да се получат разширени вени – поради статичното обременяване. Какво точно са реално? Вените са кръвоносни съдове, които отвеждат кръвта от капилярите отново към сърцето. Влошават се най-вече венозните съдове по краката. Най-често по вътрешната страна на бедрата и подбедриците. Разширени вени се наричат още и варици.Заради невъзможност на клапите на вените, задържането на кръвта става по-дълго, получава се венозен застой – те се пренапълват, стават твърди, усеща се отоци, умора, тежест около глезените и болка и неудобство при ходене. Освен с конвенционална медицина възможно е да си помогнем и с кинезитерапия.Тя е лечение благодарение на движение. Тя спомага за :

-общо освежаване на организма
-нормализиране на цялостното циркулиране на кръвта
-подобряване на венозния кръвоток и премахването на застоя във вените
-протекция на венозните стени от преразтягане и погубване на еластичност
-премахване на тромбоемболични влушавания и появяване на възпалителен процес
-понижаване на болковите симптоми и подобряване на способността на долните крайници

Подходящо за страдащите от разширените вени е да тренират джогинг, пешеходен туризъм, маршируване, тренировки с бягаща пътека.

Забранени са: вдигане на тежести, стоене прав, статични усилия с продължително задържане на дишането.

Кинезитерапията включва упражнения, започващи от по-малки към големи стави. Първо тренираме по-малките стави. Например дейности със завъртане на глезените, точно след това се преминава към по-големите стави – колянна става – разгъване и сгъване на коляното, тазобедрена става – примерно от тилен полулег (с повдигната горна част на тялото) се вдига кракът нагоре и се прибира обратно. Включват се и главноразвиващи упражнения – за абсолютно цялото тяло.

Упражненията е нужно да се извършват от много различни стартови положения.

Ще трябва да се изменя и височината , на която е стъпил долния крайник – върши се упражнението с поставени една или две възглавници под него, после възглавниците се махат и се прави упражнението без тях.

За стандартната профилактика на разширените вени се препоръчва сутрин преди да станете от леглото да се обуват ластични чорапи.Те не трябва да се задържат дълго време, понеже всичко това ще доведе до отслабване тонуса на мускулната маса на крайниците.

Хубаво е да избягаме от заседналия начин на живот.Хубаво е да бъдем по-активни – да не заседяваме дълго пред телевизора и компютъра. Винаги една разходка е незаменима и допринася много повече удоволствие от света на виртуалната реалност!

Сайтът: http://pbioc.com/bg/